Пускане на басейна


Пролет пукна

След месеци студ и мраз, заедно с първите лалета, у всеки собственик на басейн се събужда едно топло чувство, една тръпка, едно постоянно гледане на прогнозата, до момента , в който си казваме – Време е! Да отворим басейна.

Стъпките по-долу се отнасят за вкопани басейни, които не са източвани през зимата. Ако имате надуваем басейн, може да го извадите от гаража, напълните с вода  и да започнете от стъпка 5

  1. Да махнем покривалото – без значение от типа на покривалото, изчистете го от всички нападали и полуразложили се листа. Гледайте възможно по-малко боклуци да попаднат във водата. Измийте покривалото и ако е брезентово, приберето го – нека чака следващата зима.
  2. Да напълним басейна с вода – Обикновено при зазимаване за минусови температури се източва 1/3 от водата. Сега е моментът да допълним с прясна вода. По принцип за оптимално се счита ако нивото на водата е до средата на скимера.
  3. Да запалим басейна – при всяка инстлация е различно, но винаги има помпа. Включвайте помпата и всякакво друго електрическо оборудване – хлор-генератори, озонатори, печки и др . Важно: Испектирайте визуално инсталацията за течове или други нередности
  4. Грабвайте четките – с подходящ препарат измийте стените. С мрежичка оберете плаващите листа и други замърсители. С вакуумна глава почистете дъното.
  5. Тестване на водата Ако басейнът е зазимен правилно, няма да е зеленясал жабурняк, а водата трябва да е близо до показателите, които ни трябват. Помпата трябва да поработи поне 24 часа за да филтрира и смеси хубаво водата.На българския пазар има много ограничен брой тестове за вода. Колкото по-подробен си намерите толкова по-добре, Тест лвнтичките са нелош вариант но за бързо ориентировъчно тестване. Съветвам да си вземете поне капков тестер, който да отита хлор до 5ppm
  6. Настройките на общата алкалност и рН  следват – на пазара има достатъчно химикали за корекция на рН. Ако искате да спестите някой лев, може да качите рН със сода бикарбонат, а да го свалите – със солна киселина от железарията.
  7. Шокираме басейна с хлор – на пазара има различни продукти за първоначална хлоринация. Всеки продукт има достатъчно подробно описание как да се дозира спрямо обема на басейна. Най-разпространени са гранулираните продукти. Аз лично съм любител на течния хлор и използвам белина както за първоначално, така и за поддържащо третиране. По време на шокирането помпата не се изключва. препоръчително е да се извърши вечер, и на следващата сутрин басейнът трябва да ви очаква готов за приключения!

Умишено не съм дал конкретни дозировки, тъй като всеки продукт е с различно съдържание и концентрация на активно вещество и има различни начини на дозировка и приложение. Ако имате конктретен въпрос, пишеte ми.

Препоръчителни стойности:

  • Хлор – до 4 ppm
  • Обща алкалност – 80 до 120 ppm
  • рН – 7 до 7.6