История


Първият басейн…

И така, къде започва всичко – интернет източници твърдят, че най-старият басейн в света е The Great Bath („Великата Баня“, „Голямата Вана“ или нещо подобно, да не се губим излишно в превода) в Пакистан. Каквото и да си говорим, в Пакистан е жега, така че находчивите пакистанци са изградили това корито с дължина 12м и ширина 7м, дълбоко от 2 до 4, със стъпала за влизане от няколко страни, а плътно наредени тухли с гипсова шпакловка пък осигурявали водонепропускливостта на съоръжението. За всичките си 6 000 години, басейнът изглежда мераклийската направен. Да не се заблуждаваме, едва ли само са се плацикали там, със сигурност е имал и някаква незнайна религиозна функция, я пречистване на къпещия се, я измиване на жертвеното агне…но сведения липсват….

Римляните

По тяхно време да имаш басейн е било равносилно на това да имаш Бентли – престиж, социално положение, лукс. Само си представете едно римско басейн парти – редом със знойни красавици, във водата плуват чепки грозде, нахапани ябълки и кокали от диво прасе….една идилия за социалния живот на древените римляни. Гай Меценат пък е имал първото джакузи (басейн с отопление) – с право името му е станало нарицателно за човек, подкрепящ изкуството. След това започват да се появяват и други частни басейни, дори шадравани с рибки, до достингане на момент, в който вече плуването става учебен предмет в училище, и също е част от физическата подготовка на войниците.

А гърците?

Платон е казал „Човек не е научен, докато не може да чете, пише и плува“. Хипократ пък препоръчвал ежедневна баня с ароматни масла. И въпреки че имат много плажове, гърците са били любители на басейните и баните, но по-скоро харесвали да се киснат, отколкото да плуват. Все пак плуването влиза в модерните Олимпийските игри през 1896.

 

 

 

 

През Ренесанса – тъмната ера

След древените римляни и гърци, популярността на басейните намалява. Голяма грешка – а можеше да се избегне чумната епидемия с по-добра хигиена. Шегата настрана, въпреки бумът в архитектурата, басейните придобили по-скоро декоративна цел, най-вече като корито за гранитни уриниращи статуи…

 

 

Наши дни

В човешката природа е да си мерим конете, моят е по-бърз, с по-лъскава грива, харчи по-малко зоб – познато, нали? И това естествено се е прехвърлило и в басейна. В средата на 19ти век във Великобритания се появили басейни с коридори, а след Първата Световна война плуването като спорт добило голяма популярност. Хиляди обществени басейни отварят врати за няколко години. И тук искам да вметна, че неслучайно това съвпада с едно от най-грандизоните по мое мнения изобретения на хилядолетието – банският от две части.
И достигаме момент в човешката еволюция, в който басейнът заема важна част в нашия живот. Дори и в малка и вече гореща България, басейните освен за плуване, са предпочитани летни отдушници, където хиляди отрудени българи намират прохлада, социализират и търсят своя спътник в живота.