Зазимяване на басейна


И ето, че лятото свърши, безгрижните летни дни неусетно се изтърколиха, и в басейна пада първото жълто листенце. Това за мен е един момент на голяма депресия, защото знам, че моментът на затваряне на басейна е близо. Трудно е да ме изкарате от водата тогава, използвам всеки по-топъл ден (и нощ), за да прекарам още малко време в басейна. Общо взето етапът на приемане, че есента е тук, е най-тежък и за мен е първата и най-тежка стъпка от зазимяването на басейна.Но да преминем към основните стъки, които препоръчвам да се следват.

Точният момент – изчакайте температурите да спаднат до максимални 10-15 градуса, но нощните да не са под 0 все пак. Под 15 градуса шансът за развиване на алги е минимален. Следете прогнозата, обикновено към средата на октомври и последното циганско лято е отминало, но все пак проверете, защото едни изненадващи температури от 30 градуса може да пообъркат нещата.
Балансирайте водата – рН да е межу 7.0 и 7.6, останалите стойности, които следите нека също са в норма – обща алкалност, твърдост и т.н
Почистете хубаво – грабвайте четките и мрежичките – басейнът трябва да е в идеално състояние – никакви листа, тревички, мушици и други органични отпадъци.
Шокирайте басейна – тук вече си знаете. Аз препоръчвам шокиране с течен хлор или белина. За всеки кубик вода, добавям 500мл белина със съдържание на хлор 2%. Внимание: На Българския пазар има и по-силна белина, от 5 и 6%. В магазините за басейни може да се намери и течен хлор 12%. Калкулирайте пропорционално – например от 5% белина ще сложим 200мл, а от 10% – 100мл на кубик и т.н
Не препоръчвам гранулирания хлор, защото внася и други химикали във водата, влияе на рН и т.н
Алгецидът – следващият войник, който трябва да хвърлите в боя. Вьемете си специален зимен алгецид с дълго действие – във всеки маагзин ще ви препоръчат такъв препарат зазимяване. Дозирайте според упътването като за първоначално третиране или шоково третиране.
Да източим малко вода – за да се улесня, обикновено към края на лятото спирам да доливам и разчитам ан изпаренията да смъкнат малко нивото на водата. Все пак при зазимяване, водата която трябва да се източи е 1/3 от общия обем на басейна. Нивото трябва да падне няколко см под най-ниската водопроводна точка – най често входът на филтрираната вода.
Ако имате пясъчен филтър, най-добрият вариант за източване е обратната промивка на филтъра – така едновременно го почиствате. Друг вариант е да се отвори сифона, или с потопяема помпа за чиста вода.
Да почистим оборудването – сега е добър момент да източите филтри, нагреватели и друга техника и да ги обслужите. Погрижете се и за водопроводната инсталация – продухайте водата от всички тръби – аз използвам прахосмукача, която има опция за продухване. Други варианти са компресор, листосъбирач дори ел. помпа за надуване на дюшеци ще свърши работа. След продухване, затапете добре всички тръби за да не попадне в тях вода.
Покрийте басейна – опаковайте го както вие си знаете, има различни видове покривала за всеки вкус. Съветвам покривалото да е солидно и да не пропуска дъжд и сняг. За целта не го опъвайте максимално, а го сложете по-свободно. Все пак, при обилен снеговалеж почиствайте го както почиствате автомобила си 🙂

Зазимаването е сериозна дейност – не подхождайте с лека ръка. правилното зазимяване ще предпази басейна и оборудването ви и ще улесни пускането в експолатация на басейна напроелт. Сега се отдайте на червено вино и топли вечери край камината!